ŞEKER HASTALARINDA AYAK BİLEĞİ SEVİYESİ SİNİR SIKIŞMASI

Şeker hastalarında ayak uyuşması ve dolaşımın bozulması önemli bir sorundur. Bu durum ayakta oluşacak yaraların açılmasına ve bu yaralardan gelişen enfeksiyon sonrası ayak ve bacak kayıplarına yol açabilmektedir.

Şeker hastalarının asıl sorunlarından biri de ayak his kaybıdır. Bu his kaybı nedeni ile hastalar ayakta oluşan yaraları fark edememektir. Buna bağlı oluşan yaraların büyümesi ağrı hissi olmaması nedeni ile engellenememektedir.

Bu hissizlik ayak bileği seviyesinde, ayak tabanına giden sinirin sıkışması nedeni ile olmaktadır. Ayak bileği seviyesinde sinirin üzerindeki kılıfın kalınlaşması nedeni ile sinir basısı oluşmaktadır. Basıya uğrayan sinir nedeni ile sinir iletimi yavaşlamakta, ayak tabanında ve parmaklarda his kaybı, ağrı hissi yokluğu oluşmaktadır. Aynı zamanda şeker hastalığına bağlı ince kan damarlarının daralması veya tıkanması dolaşımın bozulmasına yol açmakta bu da yara açılmasının kolaylaşmasını, açılan yaranın iyileşmesinin zorlaşmasını sağlamaktadır. Şeker hastalarının şeker düzeylerinin kontrolünün bozulduğu dönemlerde bu şikâyetlerin daha kısa sürede oluşması gerçekleşmektedir.

Özellikle ayaklarda hissizlik başlaması durumunda ayak bileği seviyesindeki sinir sıkışıklığını saptanması ve sıkışık sinirin gevşetilmesi uygun yaklaşım olacaktır. Bazı hastalarda hastalık kendini gece ayakta soğukluk hissi ve yanma şikâyetiyle de gösterebilir.

Tanının konulması çok zordur. Özellikle sinir iletim testi olan EMG testi bu tür hastalarda sinir sıkışmasının varlığında dahi negatif sonuçlar verebilmektedir. Tanının konulmasında en etkili yöntem hastanın şikâyetlerinin iyi değerlendirilmesi ve ayakta his testinin yapılmasıdır. Özellikle erken dönemde doğru tanının konulması ileride oluşabilecek ayak sorunlarının önlenmesi açısından önemlidir. Sinirin uzun dönem kılıfı tarafından aşırı basıya uğraması devamlı etkilere yol açabilir. Ve buda ilerleyen dönemde sinir gevşetilmesi yapılsa bile hastaların fayda sağlayamadığı anlamına gelmektedir.

Sonuç olarak şeker hastalarında ayak sorunlarının oluşmaması için ayak bakımlarının ve temizliğinin çok sıkı olarak yapılması şeker düzeyinin sıkı şekilde kontrolü ayağa bası yapmayacak uygun ayakkabıların seçimi önemlidir. Ama bir o kadar önemli olan şey ise ayak bileği seviyesindeki sinir sıkışıklığının tanısı ve tedavisinin yapılmasıdır.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

El,El bileği, el bileği kırıkları,scafoid kırığı, kienböck hastalığı, geçmeyen el bileği ağrıları, el bileği kırıkları, Artroskopi, önkol kırıkları, çocuk kırıkları , yaşlılarda kırık tedavisi , Diz ağrısı ,diz artoskopisi, menüsküs, diz protezi, protez ,kalça protezi, omuz çıkığı, Omuz ağrısı, Omuz artroskopisi, Ayak bileği kırıkları, ayak bileği artroskopisi, halluks valgus, dirsek ağrısı, dirsek kırıkları,omuz kırıkları, sinir yaralanması, kalça kırığı , bacak kırığı, romatizma, kireçlenme, boyunda eğrilik, boyun ağrısı, ortopedik ayakkabı, ortopedik ortez protez, ortopedi,ortopedi travmatoloji, ortopedi doktoru, ortopedi nedir, kırık çeşitleri, kırık çıkıkta ilk yardım, kemik erimesi, kemik ağrısı,çıkık , burkulma , incinme , kemik hastalıkları, ganglion, karpal tünel, sinir sıkışması, tetik parmak, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, boyun ağrısı,