EL BİLEĞİ KEMİKLERİ

 

El bileğinde küçük 8 adet kemik önkol kemikleri ve tarak kemikleri arsında yer alır ve birbirleri ile sıkı bağlar yardımı ile bağlanırlar.
El bileğine yakın sıra=scafoideum, lunatum, triquetrum
Tarak kemikleri ile bağlantılı sıra=trapezideum , trapezium , kapitatum, hamatum

El bileğinde karpal kemiklere sesomoid kemik olan psiform dışında direkt tendinoz bağlantı yoktur. Kas kontraksiyonları ile el bileğini geçen tendinoz bağlantılar el bileği kemiklerini rotasyon merkezi olarak kullanarak hareketi sağlarlar. Kas kasılması sonrası el bileği, parmak ucunda uygulanan gücün 10 katı yüke maruz kalır. Rotasyonel hareket daima distal sırada başlayıp sonra proksimal sırada oluşur. Distal karpal sıra arasında çok az hareket vardır proksimal sırada ise lunatum scafoıd ve trquetrum arasında her aksta hareket ve rotasyon oluşur. Bu küçük kemikler birbirlerine sıkı bağlar ile tutunurlar.
  
Bu küçük kemiklerin herhangi birinde oluşan bozukluklar tüm eklemin ahengini bozarak el bileği ağrılarının oluşumuna yol açarlar.

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

El,El bileği, el bileği kırıkları,scafoid kırığı, kienböck hastalığı, geçmeyen el bileği ağrıları, el bileği kırıkları, Artroskopi, önkol kırıkları, çocuk kırıkları , yaşlılarda kırık tedavisi , Diz ağrısı ,diz artoskopisi, menüsküs, diz protezi, protez ,kalça protezi, omuz çıkığı, Omuz ağrısı, Omuz artroskopisi, Ayak bileği kırıkları, ayak bileği artroskopisi, halluks valgus, dirsek ağrısı, dirsek kırıkları,omuz kırıkları, sinir yaralanması, kalça kırığı , bacak kırığı, romatizma, kireçlenme, boyunda eğrilik, boyun ağrısı, ortopedik ayakkabı, ortopedik ortez protez, ortopedi,ortopedi travmatoloji, ortopedi doktoru, ortopedi nedir, kırık çeşitleri, kırık çıkıkta ilk yardım, kemik erimesi, kemik ağrısı,çıkık , burkulma , incinme , kemik hastalıkları, ganglion, karpal tünel, sinir sıkışması, tetik parmak, hareket kısıtlılığı, bel ağrısı, boyun ağrısı,